duminică, 26 iulie 2015

Dezechilibrul chakrelor si nevoile neimplinite

Prima chakra – Muladhara – chakra radacina, bazala este localizata la baza coloanei vertebrale, intre anus si sex.  Este responsabila pentru supravieturire, instinct autoconservare, energia vietii, dorinta de a trai, tot ce tine de materialitate, maternitate, inteligenta instinctiva, sexualitate, pamint, hrana, posesiuni, siguranta in general, acceptare a corpului nostru si iubirea lui, iubire de sine.
Daca ea nu este echilibrata si daca negam instinctele nu putem accede la chakrele spirituale, mai ales ultima chakra. Daca aceasta chakra functioneaza bine si celelalte chakre functioneaza bine.
Neintimplator, chakra controleaza simtul mirosului, primul cel mai dezvoltat la noul nascut pe linga simtul tactil. Este o chakra instinctuala, fara de care nu putem fiinta. Fara a respecta pamintul, trupul, materialitatea nu putem fi spirituali, indiferent daca ne pretindem spirituali sau nu. De asemeni, sexualitatea inseamna viata, fiintare deoarece fara ea nu exista perpetuarea si curgerea speciilor. Chakra este responsabila cu securitatea materiala: capacitatea de a ne intretine, de a indeplini nevoile materiale bazale.
Persoana care are dezechilibrata aceasta chakra se comporta ori impulsiv, ori manifesta incapacitate de a se apera fizic si psihic, are tendinte depresive, autopunitive-autodistructive, nesiguranta pe sine, pe altii si viata, neincrezatoare, nu se ingrijeste pe sine, fara “noroc” in a isi asigura traiul zilnic, fiindu-i teama de pierderi, are dezechilibre psihoemotionale, nu isi accepta sexualitatea sau se foloseste excesiv de ea. Poate fi obsedata de partea materiala a vietii (sa acumuleze avere si bani) sau sa nu poata sa se sustina din punct de vedere financiar.
A doua chakra Swadistana – chakra sacrala este situata la trei degete sub ombilic; se afla deasupra osului pubis, la jumatatea distantei dintre pubis si ombilic. Guverneaza exprimarea talentelor, intuitia, creativitatea, cunoasterea de sine, inspiratia divina, senzualitatea, senzitivitatea, simtirea, sentimentele, placerea, emotiile, dorinta, sexualitatea, empatia, stramosii, familia de baza si parteneriatul, relatiile de iubire, intime. Unii autori spun ca sediul sufletului este in aceasta chakra. Persoana care are echilibrata aceasta chakra s-a impacat cu trecutul ei, al stramosilor ei, s-a impacat cu ea insasi si cu ceilalti, si-a descoperit si redescoperit identitatea.
Daca este dezechilibrata, persoana se va simti vinovata, va avea conflicte cu stramosii sau partenerii sexuali, va avea dificultati financiare, teama de sexul opus, tulburari emotionale, teama de abandon, diverse frici, temeri, sau dimpotriva agresivitate sexuala, dependenta de sex sau alte dependente. Dezechilibrul poate da hipertrofierea placerii (de orice fel) si dorinta nemarginita de putere, egocentrism, intransigenta, incapacitate de iertare.
A treia chakra – Manipura – chakra plexului solar,  guverneaza forta, energia, curajul, vointa, puterea, capacitatea de a se pozitiona, de a se realiza, increderea in sine, stima de sine, simtul valorii proprii, autocontrolul, respectul de sine si pentru o alta persoana, digerarea sentimentelor de furie si teama. Ea incorporeaza si mentalul si sentimentele.
Daca chakra este dezechilibrata poate da doua tipuri de persoane: unele cu un comportament egocentric, arogant, incapatinat, agresiv cu altii, critic fata de altii, absolutist, despotic, fara respect pentru ceilalti, care calca pe cadavre pentru a isi indeplini scopul, sau persoane cu un comportament defensiv, emotiv, timid, cu stima de sine joasa, fara respect pentru sine, plin de teama, masochist, care nu isi urmeaza scopul, abandonind repede actiunea, neincrezatoare in fortele proprii.
A patra chakra – Anahata – chakra inimii este localizata in zona inimii Guverneaza in plenitudinea lor sentimentele de iubire neconditionata, prietenia, atasamentul, dragostea, acceptarea, caritatea, compasiunea, receptivitatea, iertarea, empatia, frumusetea interioara si capacitatea de a te bucura de frumusetea fijntelor in genere.
O persoana cu aceasta chakra dezechilibrata are un comportament agresiv si critic cu altii, isi neaga sentimentele de iubire, are o inima inchisa, inghetata afectiv, se impiedica sa simta, arata insensibilitate, lipsa de empatie, ura fata sine si altii, nefiind capabila de a se darui si de a darui iubire si de a se atasa. O alta persoana cu aceasta chakra dezechilibrata este dependenta afectiv de altii, autocritica, are sentimente de tristete adinca sau chiar manifesta stari depresive, ura fata de sine, inadecvare, incapacitate de a discerne intre o persoana care ii face bine si una care o inseala, nestiind sa puna granite corecte.
A cincea chakra – Vishuda  este situata la baza gitului. Guverneaza energia creatoare, comunicarea verbala, exprimarea de sine (a sentimentelor, ideilor, gindurilor) vocea interioara, creatia (verbala, scrisa), talentele in general, simtul estetic, telepatia.
Daca chakra este echilibrata persoana stie sa comunice cind este cazul, stie cind sa taca si sa asculte, are incredere in intuitie si isi exteriorizeaza talentele. Daca chakra este dezechilibrata prin hiperfunctie persoana se exprima excesiv si zgomotos, comportindu-se circotas, ironic, manipulativ, cu prejudecati, pe cind daca este dezechilibrata prin hipofunctie persoana nu se va exprima, se va comporta cu timiditate, nu va avea incredere ca spune ceva de valoare, nu isi va exprima valoarea, va fi tacuta cum se spune avind “un nod in git”, va avea o parere negativa despre sine.
A sasea chakra Ajna – Al treilea ochi – al saselea simt – este situata intre ochi. Guverneaza intuitia, cunoasterea, imaginatia, vizualizarea, viziunile, meditatia, gindirea, stapinirea de sine, puterea de a invata, spiritualitatea, creatia stiintifica, claritatea mentala, capacitatea de analiza.
Dezechilibrul poate produce doua tipuri de efecte: labilitate mentala, imagine deformata despre sine, neliniste, incapacitate de a gindi, de a discerne, de a rationa, lipsa de concentrare mentala, incapacitate de a intelege, incapacitate de a invata din experiente, sau tendinte de a considera gindirea proprie cea “corecta”, lipsa de acceptare a ideilor altor persoane, stereotipii, rigiditati mentale, aroganta si criticism mental, superstitie, prejudecati, incapatinare in gindirea proprie, inflexibilitate (patologic psihozele).
A saptea chakra – Sahasrara este localizata in crestetul capului. Guverneaza intelepciunea, evolutia spirituala, sensul vietii, starea de fericire/beatitudine, intuitia superioara, increderea in viata, inspiratie, autocunoastere, viziune globala asupra lumii si vietii, cunoasterea de sine, constiinta, supraconstienta, inteligenta spirituala, autorealizarea, autoactualizarea si stare de transcendență.
Persoanele cu chakra a saptea dezechilibrata pot sa fie imbatate de ele insele, sa se creada prea speciale (avind un Eu gonflat), sa-si foloseasca cunostiintele pentru a manipula pe cei din jur, fie pot sa fie in cealalta extrema avind tulburari afective, tendinte autopunitive-autodistructive, cu o stima de sine foarte joasa, simtindu-se neintelese de altii, avind o relatie negativa cu sine (avind probleme de intelegere a propriei persoane si a sensului vietii in genere).

Corelind functionarea buna a chakrelor cu piramida trebuintelor a lui Maslow putem descoperi urmatoarele :
Daca prima si a doua chakra functioneaza echilibrat atunci nevoile primare si de siguranta sint satisfacute. Prima nevoie instinctiva ne ajuta sa supravietuim : hranindu-ne, protejindu-ne fizic (frig, caldura), facind sex.
Nevoia de siguranţă: este nevoia oricărui copil şi om de a se simţi protejat în faţa necunoscutului de orice fel. Acesta nevoie cuprinde siguranţa casei şi familiei. O viaţă în plin război, sau într-o familie cu deficienţe materiale, psihologice, cu părinţi abuzivi, creează în copil o nesiguranţă bazală. O relaţie de dependenţă afectivă firească cu părinţii în primii ani de viaţă, ne scuteşte de alte dependenţe în viaţa de adulţi. Copiii ale căror nevoi de siguranţă nu sunt satisfăcute pot deveni adulţi obsedaţi de bani sau diferite posesiuni, sau religioşi (religia oferindu-le confortul unei promisiuni de siguranţă în Rai). Neîndeplinirea siguranţei familiei în cadrul unei societăţi haotice, în plină criză de reglementări creează anarhie şi depresie la nivel individual. Religia nu mai indeplineste rolul de poarta catre “transcendenta”.
Daca a doua chakra si a patra functioneaza echilibrat atunci nevoile de a apartine si de dragoste sint satisfacute. Avem nevoie de ceilalţi şi avem nevoie să fim acceptaţi aşa cum suntem, să fim în intimitate cu ceilalţi. Lipsa de iubire creează mari probleme personale. Sentimentul de apartenenţă (la un grup, la familie, într-un cuplu) creează o stare de „bine” psihologic.
Daca chakra a treia functioneaza echilibrat atunci nevoia de recunoaştere, prestigiu este satisfacuta. Stima de sine are legătură nu numai cu acceptarea noastră necondiţionată de către părinţi, ci la maturitate cu recunoaşterea competenţei de către semenii noştri. Nevoia de recunoaştere însă, dacă este prea înaltă ascunde o neîmplinire pe alte planuri ale vieţii (posibil personale).
Daca chakra a patra si a cincea functioeaza echilibrat atunci nevoile estetice (frumuseţe, simetrie, arta) sint satisfacute.
Daca chakra a sasea functioneaza echilibrat atunci nevoile cognitive (de a înţelege, de a explora, de a cunoaşte) sint satisfacute.
Daca chakra a saptea chakra functioneaza echilibrat atunci nevoia de autorealizare, împlinirea de sine este satisfacuta. După Maslow această nevoie este mai rar întâlnită şi cuprinde un scop mai înalt al unei persoane, realizarea unui ideal, punerea în valoare a capacităţilor personale. Această ultimă nevoie are legătură cu sensul pe care îl dăm vieţii în genere şi a rolului nostru în această viaţă.

CRIS.A. LEVITCHI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu