duminică, 26 iulie 2015

Respiratia completa poate aduce sanatate in corp
O modalitate foarte simpla de vindecare si mentinere a sanatatii este procedeul respiratiei. Oamenii, cit sint mici au o respiratie preponderent abdominala, foarte benefica pentru sanatate dar cu inaintarea in virsta isi pierd aceasta abilitate de a respira corect si ajung la virsta adulta sa respire preponderent clavicular, ceea ce este o respiratie superficiala fara a aduce suficient aer in plamini si de asemenea folosind foarte mult musculatura din zona interclaviculara.
Exercitiul pe care il vom prezenta in continuare imbunatateste activitatea cardiaca si pulmonara, inlatura toxinele din corp, calmeaza gindurile si tensiunile interioare. Este un excelent exercitiu psihosomatic armonizint toate etajele corpului.
Pentru inceput trebuie sa stim ca exista trei etaje respiratorii. Primul etaj este respiratia abdominala pe care toti o avem atunci cind sintem bebelusi. Ulterior pierdem aceasta obisnuinta. Repiratia abdominala presupune oxigenarea inferioara a plaminilor ceea ce se realizeaza datorita impingerii in jos a muschiului diafragm concomitent cu intrarea aerului in plamini si nu presupune nici o contractie a muschilor abdominali.
A doua etapa, sau al doilea tip de respiratie este respiratia toracica care presupune dilatarea zonei toracelui permitind captarea aerului in zona mijlocie a plaminilor.
Zona abdomenului si a claviculei nu se misca deloc in aceasta etapa fapt care poate fi verificat usor daca plasam mina stinga la nivelul claviculei si mina dreapta pe abdomen.
A treia etapa este respiratia claviculara care presupune inspirarea aerului numai prin miscarea claviculelor ceea ce produce o umplere a plaminilor cu aer si in zona superioara. Dupa practicarea celor trei etape simtim ca plaminii sint plini de aer datorita acestei inspiratii constiente si complete. O respiratie corecta si completa inseamna realizarea la toate cele trei nivele atit in inspiratie cit si in expiratie.
Cum pregatim executarea exercitiului
Metoda implica intr-o prima etapa sa fim cit mai destinsi pe cit posibil intr-un mediu natural, in padure, la marginea unei ape sau pe malul marii, fara a fi jenati de conditiile exterioare cel putin 20-30 de minute. In cazul in care nu putem realiza exercitiul in natura il putem face intr-o camera foarte bine aerisita.
Pozitia corecta este intins pe spate si corpul se relaxeaza timp de 5-10 minute cit mai complet urmarind eliminarea tuturor zonelor de tensiune in special la nivelul abdomenului, diafragmei, zonei toracelui si musculaturii faciale. De trei patru ori inspiram pe nas si expiram pe gura, lent si cit mai profund fara a forta. Dupa aceste respiratii de ventilatie trecem la realizarea exercitiului propriu-zis.
Se incepe prin respiratia lenta si profunda pe gura cit mai complet tot aerul din plamini. Dupa incheierea expiratiei raminem atit cit putem, fara a forta, cu plaminii goliti de aer (in retentie pe vid) remarcind efectul specific de energizare care apare in corp. Incepem apoi sa inspiram pe nas lent, succesiv, in toate cele trei etaje respiratorii mentionate anterior: abdominal, toracic si clavicular. Dupa incheierea inspiratiei vom respira aerul in plamini fara a forta deloc, starea putind fi periculoasa pentru organism (retentie pe plin). Ulterior expiram lent si profund pe gura. Dupa aceasta se reia succesiunea: expiratie lenta pe gura, retentie pe vid, inspiratie completa pe nas - abdominala, toracica si claviculara -, retentie pe plin si expiratie lenta pe gura.
Inainte de a incepe un nou exercitiu se face o pauza de 1-2 minute in care vom respira normal cit mai profund si cit mai lent.
La ce trebuie sa fim atenti?
Pentru o eficienta foarte buna a acestui procedeu este necesar sa urmarim sa constientizam fiecare etapa astfel: in timpul expiratiei vom constientiza eliminarea aerului uzat si simultan cu acesta a tuturor energiilor perturbatoare, psihice si mentale.
In timpul retentiei pe vid vom remarca o stare de usoara vibratie in corp corespunzatoare unei infuzari cu energie din exterior.
In timpul inspiratiei vom urmari sa percepem patrunderea aerului prin nas, si difuzarea lui in corp producind o puternica senzatie de revitalizare, regenerare si forta. In timpul retentiei pe plin remarca in continuare amplificarea starii de vitalitate si in aceasta etapa cu ajutorul mintii putem directiona in mod precis energiile preluate din aer spre zonele afectate din corp. In cazul in care nu avem nici o afectiune vom distribui energiile uniform prin corp.
Pentru inceput exercitiul se realizeaza timp de 10-15 minute dupa care se va sta intr-o stare de relaxare citeva minute si se constientizeaza starea de regenerare si prospetime care apare in intregul corp amplificarea fortei vitale.
Din punct de vedere psihic vom remarca starea de liniste si de eliminare a tensiunilor.
Pe masura ce se acumuleaza experienta practicii putem realiza tehnica intr-o varianta foarte simplificata stind pe un scaun sau chiar in timpul mersului.
Ce se poate constata in urma acestui exercitiu? Se observa ca folosirea intregii capacitati respiratorii simultan cu constientizarea energiilor benefice ale aerului sustin intr-o masura foarte mare in perioadele de repaos alimentar.
Tehnica poate fi combinata si cu cromoterapia astfel: cind corpul este foarte slabit se poate imagina pe inspiratie se absoarbe culoarea rosie, portocaliu sau galben care va difuza in toate celulele corpului. In perioadele de iritatie nervoasa se absoarbe culoarea albastru difuzind-o apoi in integul corp.
dr. Valerica VOLOSAN-ILIES
Sinteza consecinţelor unei respiraţii defectuoase:
- stres, oboseală;
- creşteri în greutate, accese de astm;
- hiperventilaţie care conduce la scăderea anormală a concentraţiei de bioxid de carbon din sânge;
- încetinirea metabolismului;
- stări de leşin, de anxietate;
- stări de ameţeală şi confuzie;
- muşchii abdominali, toracici şi pectorali se rigidizează cu timpul, ducând la insuficienţă respiratorie;
- fluctuaţii mentale;
- mental greoi, mult încetinit.
   
Şi efectele unei respiraţii corecte:
- eliminarea surescitării şi a iritabilităţii nervoase;
- micşorarea ritmului cardiac;
- creşterea rezistenţei la infecţii;
- eliminarea riscului de a face boli cardiovasculare;
- eliminarea oboselii cronice;
- vindecarea problemelor respiratorii;
- normalizarea valorilor tensiunii arteriale;
- longevitate;
- elasticizează şi conferă strălucire pielii;
- încălzirea sau răcirea corpului, în funcţie de tehnica de PRANAYAMA abordată;
- liniştirea minţii, relaxarea globală a fiinţei;
- echilibrarea energetică la nivelul tuturor sistemelor funcţionale ale corpului;
- vitalizare;
- stare de entuziasm, poftă de viaţă;
- încredere în sine, putere de acţiune.

Un comentariu:

  1. in ceea ce priveste a doua metoda de respiratie,pot spune ca este foarte influenta asupra capacitatilor spirituale,intarind impreuna cu cu alte xercitii de vizualizare a lumini,capacitatea de concentraree,ajungand pina la utilizarea luminii divine in planuri greu de imaginat,deschiderea usilor sigilate din creierul nostru nefolosit,unde se ascund puteri nebanuite.totul,insa ,depinde de limita care iti defineste caracterul sau echilirulm propriu din benefic si malefic

    RăspundețiȘtergere