marți, 3 ianuarie 2017

O problemă este o problemă

Rezolvă problema...
Într-o zi, gardianul unui templu zen a murit.
Marele maestru şi-a chemat toţi ucenicii spunându-le că trebuie să aleagă pe unul dintre ei pe post de gardian al templului, ceea ce ar fi o onoare pentru acel ucenic.
„Vreau să vă prezint o problemă, a spus marele maestru, şi cel care o rezolvă primul, va fi noul paznic al templului.ˮ
Marele maestru a pus în centrul camerei o bancă pe care era un vas scump de porţelan în care era un trandafir roşu.
„Asta e problemaˮ, spune marele maestru.
Discipolii vedeau modelul sofisticat şi rar al vasului de porţelan, prospetimea şi eleganţa florii. „Ce reprezintă asta? Ce să fac? Care ar fi soluţia la problemă?ˮ
A trecut timpul fără ca nimeni să nu facă nimic în afară de „a se uita la problemăˮ, până când unul dintre discipolii s-a ridicat, a mers la bancă a luat vaza şi a aruncat-o la pământ, distrugând-o.
- În sfârşit, cineva a făcut-o! - exclamă marele maestru.  „Tu eşti noul tutore-gardian al templului.ˮ
Maestru a explicat: - Eu am fost foarte clar: am spus că voi sunteţi în faţa unei „problemeˮ. Nu contează cât de frumoasă şi fascinantă este o problemă, ea trebuie să fie eliminată.
O problemă este o problemă; poate fi un vas de porţelan foarte scump, o iubire care nu mai are sens, sau un drum care trebuie abandonat mai mult decât să insistăm să ajungem la capăt, pentru că ne aduce confort...
Aminteşte-ţi că o problemă, este o problemă. N-are rost să încerci să „te împaci cu eaˮ şi să-i dai târcoale, dacă la urma urmei nu mai e nimic altceva decât „o problemăˮ. Nu fugi de ea... Termină cu ea!

Lasă-o, dă-o la o parte şi continuă să te bucuri de ceea ce este frumos şi ceea ce merită, în viaţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu