joi, 4 mai 2017

Qigong, TEHNICA DE Echilibrarea Yin – Yang la nivelul organelor interne
Organ Yin – Organ Yang
rinichi – vezica urinara
ficat – vezica biliara
inima – intestin subtire
splina – stomac
plamini – intestin gros
Organele Yin sunt cele care detin energie, iar organele Yang sunt cele care transporta energia. De aceea este necesar ca in interiorul organelor Yin sa fie suficienta energie, iar organele Yang sa poata deplasa aceasta energie. În situatia in care dintr-un motiv sau altul organul Yang nu primeste energie, functionarea sa va fi foarte slaba. De exemplu, daca intestinul gros are insuficienta energetica atunci functia sa de eliminare va fi deficitara, aparind constipatia. Pentru remedierea acestei probleme este necesar ca la nivelul plaminilor sa fie suficienta energie si aceasta energie sa poata fi deplasata catre intestinul gros. În acest mod, apare echilibrarea dintre organele Yin si cele Yang.
Tehnica urmatoare recurge tocmai la deplasarea energiei intre organele pereche Yin – Yang, echilibrindu-le energetic.
Pozitia de exersare: Tehnica se executa in pozitia sezind, trunchiul este drept, barbia este usor retrasa spre interior (nu lasati capul sa cada in fata), virful capului este indreptat in sus. Talpile stau in intregime pe sol si sunt departate la o distanta egala cu latimea umerilor, unghiul dintre coapse si gambe este de 90 de grade. Palmele stau sprijinite pe genunchi, centrul palmelor este indreptat in sus (persoanele care au hipertensiune arteriala sau care au probleme cu inima vor tine palmele cu centrul indreptat in jos), vârful limbii in cerul gurii, fruntea este destinsa, pe fata apare un usor suris. Închideti usor-usor ochii, îndreptati-va atentia catre interiorul corpului.

Executia tehnicii:
1) În exersare porniti de la relaxarea corpului. Inspirati si expirati profund de citeva ori, dupa care relaxati capul, relaxati gitul, relaxati umerii, bratele, coatele, antebratele, articulatiile palmelor, palmele, degetele. Relaxati pieptul, abdomenul, spatele, zona taliei. Relaxati fesierii, coapsele, genunchii, gambele, gleznele, talpile, degetele. Relaxati interiorul corpului, organele interne (este suficient sa va ginditi la faptul ca interiorul corpului este relaxat, organele interne sunt relaxate), relaxati vasele de sange.
2) Atentia se muta asupra rinichilor. Aspirati initial energie in interiorul rinichilor (va ginditi ca energia Universului vine din toate directiile si patrunde asemenea unui abur in interiorul rinichilor – va ganditi in acest mod cel putin citeva minute) si apoi recurgeti la cultivarea energiei in interiorul rinichilor (pentru a cultiva energia este suficient sa contemplati zona respectiva: acolo unde se duce atentia se va duce si energia). Ginditi-va la un pariias ce curge continuu prin acea zona. Puteti de asemenea sa va imaginati apa unei cascade cazind prin interiorul rinichilor. Mutati energia din rinichi prin uretere catre vezica urinara, apoi aduceti energia din vezica urinara din nou de-a lungul ureterelor pentru a ajunge in zona rinichilor. Repetati de mai multe ori aceasta deplasare a energiei.
3) Mutati atentia asupra ficatului. Aspirati energie in interiorul ficatului (asemenea unui abur venind din toate directiile) si apoi cultivati energia in aceeasi zona. Ganditi-va la o padure plina de verdeata, la copaci de cit mai multe feluri, cu frunzisul foarte bogat. Contemplati felul in care copacii cresc din ce in ce mai mult, cum trunchiul lor devine din ce in ce mai gros, frunzisul devine din ce in ce mai bogat, padurea creste din ce in ce mai mult. Mutati energia din ficat catre vezica biliara, apoi aduceti energia din vezica biliara din nou in zona ficatului. Se repeta de mai multe ori acest proces.
4) Mutati atentia asupra inimii. Aspirati energie in zona inimii (energia vine asemenea unor flacari puternice avand culoarea rosie) si apoi cultivati energia in aceeasi zona (contemplati zona inimii, activitatea acesteia). Ginditi-va la un foc foarte puternic ce arde in zona inimii. În timp, focul este din ce in ce mai puternic, o caldura si o lumina rosie foarte puternica se manifesta in zona inimii. Mutati energia din inima catre intestinul subtire, apoi aduceti energia din intestinul subtire din nou in zona inimii. Se repeta de mai multe ori acest proces.
5) Mutati atentia asupra splinei. Aspirati energie in interiorul splinei (asemenea unui abur) si apoi cultivati energia in aceeasi zona. Ganditi-va la o suprafata intinsa de pamant, ale carei margini sunt foarte departate, ca si cum nu ati reusi sa le vedeti. Mutati energia din splina catre stomac, apoi aduceti energia din stomac inapoi in zona splinei. Se repeta de mai multe ori acest proces.
6) Atentia se muta asupra plaminilor. Aspirati energie in interiorul plaminilor (asemenea unei ceti ce creste in timp) si apoi recurgeti la
cultivarea energiei, de asemenea in interiorul plamanilor. Ganditi-va la un zacamant metalifer ca aflandu-se in acea zona. Mutati energia din plamani catre intestinul gros,apoi aduceti energia din intestinul gros inapoi in interiorul plamanilor. Repetati de mai multe ori aceasta deplasare a energiei.
Forma de incheiere: Deschideti usor-usor ochii, frecati palmele pana se incalzesc si masati fata gandindu-va ca interiorul capului este din ce in ce mai luminos, toate ridurile dispar, pielea este din ce in ce mai fina. Pe masura ce faceti forma de incheiere sunteti din ce in ce mai relaxati, mai fericiti, mai plini de energie.
Masati zona parului cu buricele degetelor, bateti usor capul avand palmele relaxate. Masati ceafa rand pe rand cu cate o palma, masati
urechile de sus in jos si de la exterior catre interior, trageti usor de lobul urechilor in jos. Masati zona umerilor, rasuciti capul spre stanga si spre dreapta de mai multe ori, rotiti capul intr-o miscare cat mai ampla (miscarea barbiei trebuie sa fie cat mai ampla). Bateti bratele de la umar spre palma, pe ambele parti ale bratelor. Bateti partile laterale ale trunchiului si zona rinichilor. Masati zona rinichilor si oasele bazinului. Insistati pana in momentul in care zonele masate se incalzesc.
Bateti picioarele pe toate partile (fata, spate, partile laterale exterioare si cele interioare) de la coapse spre gambe. În final va ridicati în picioare si va aplecati usor catre in fata si in jos, extinzand coloana vertebrala.
Observatii:
Efectele acestei tehnici sunt multiple, ele nu constau numai in echilibrarea organelor pereche Yin – Yang, ci si in tratarea afectiunilor concrete ale organelor interne.
De exemplu, in cazul infectiilor urinare se poate insista pe deplasarea energiei intre rinichi si vezica urinara (de-a lungul ureterelor). Se poate de asemenea folosi imaginea apei ce spala rinichii, ureterele, vezica urinara. În acelasi timp va ganditi ca toate celulele strabatute de apa sunt din ce in ce mai sanatoase.
Pentru cei care sufera de litiaze biliare se recomanda ca atat reglarea ficatului (prin aspirare si cultivare) sa fie bine excutata, cit si deplasarea energiei catre vezica biliara. Se poate  deplasa energia si prin interiorul vezicii biliare, gandindu-va ca interiorul vezicii biliare se umple cu energie, cu lumina. În timp, vezica biliara este din ce in ce mai luminoasa, mai stralucitoare, functionarea sa este din ce in ce mai buna, pietrele sunt asemenea unui abur pe care il imprastie un vant foarte puternic sau pe care o lumina stralucitoare il face sa dispara.
Persoanele ce au afectiuni cardiace vor insista pe contemplarea focului (avand culoarea rosie) din zona inimii. Focul se poate extinde catre artere, catre vene, peretii tuturor vaselor de sange vor fi din ce in ce mai supli. Cind lucrati asupra inimii este necesar sa va ganditi ca sinteti din ce in ce mai linistiti, mai buni, puneti accentul pe morala, va ganditi ca din acel moment nu veti mai accepta decat ganduri bune, nu veti mai rosti decat adevarul, nu veti mai face decat fapte bune. Pentru a obtine rezultate este necesara eliminarea tuturor tensiunilor de la nivelul inimii, va ganditi ca pe masura ce trece timpul veti fi din ce in ce mai fericiti, existenta voastra va fi o bucurie pentru intregul Univers. Este necesar sa aveti aceste ganduri pentru a obtine rezultate.
Exersati aceasta tehnica cel putin o data pe saptamina. În situatia în care o folositi pentru a trata o anumita afectiune (de exemplu o problema cardiaca) puteti sa o exersati de cateva ori pe saptamina.

Yin și Yang sunt două concepte care își au originea în filosofia si metafizica chineza. Aceste concepte reprezintă forțele primordiale și complementare ce compun universul și toate componentele acestuia.
Yin „loc întunecos, pantă (deal) nordică, mal (râu) sudic; noros, sumbru” este elementul întunecat; el este trist, pasiv, sobru, feminin, introvertit, intim, și corespunde nopții.
Yang; „loc însorit, pantă (deal) sudic, mal (râu) nordic; strălucire solară” este elementul luminos; este fericit, plin de vitalitate, activ, strălucitor, masculin și corespunde zilei. Yin este adeseori simbolizat de apa și de pamant timp ce Yang este simbolizat de foc și vant.
Atîta vreme cît vom persista în a separa yin și yang nu putem spera să atingem echilibrul. Dacă cineva vrea să ajungă undeva cu bicicleta nu va putea să împingă ambele pedale concomitent căci va rămîne pe loc. Pentru a avansa trebuie să împingă o pedală și să o elibereze pe cealaltă, simultan. Mișcarea completă constă în împingere/eliberare. Împingerea este urmarea eliberării și fiecare dintre ele devine, respectiv, cauza celeilalte.
„Yin-ul şi Yang-ul reprezintã principiul Cerului şi al Pãmântului, marea structurã a orice existã, pãrinţii schimbãrii, rãdãcina şi începutul vieţii şi al morţii”. Aceasta este legea generalã a modului în care este alcãtuitã lumea 3 D.  „Yin – Yang reflectã toate formele şi caracteristicile existente în Univers”. Yin-ul şi Yang-ul au fost privite ca nişte simboluri, având capacitatea de a cuprinde foarte multe aspecte ale lucrurilor, fãrã a le descrie în mod explicit. Tot ceea ce existã poate fi privit prin cele douã aspecte ale sale: ziua şi noaptea, mişcarea şi repaosul, cãldura şi frigul, bãrbatul şi femeia, exterior şi interior, ş.a.m.d.
Yin-ul şi Yang-ul reprezintã o modalitate de a înţelege, de a cunoaşte existenţa. Teoria despre Yin – Yang ne descrie lumea în dinamica sa. Ea pune accent pe continua transformare şi pe necesitatea de a înţelege modul în care sunt guvernate transformãrile. Existenţa este perceputã ca o continuã transformare iar înţelepciunea constã în sesizarea modului în care se succed diferitele stãri şi nu în menţinerea lor.
Teoria Yin – Yang defineşte Yin-ul şi Yang-ul prin caracteristicile lor:  Natura de bazã a Yin-ului este asemenea apei, iar cea a Yang-ului este asemuitã focului. YIN – ceea ce ţine de interior, ceea ce este nemişcat, ascuns vederii, aflat în stare latentã, ceea ce coboarã;  YANG – ceea ce ţine de exterior, ceea ce este în mişcare, ceea ce se manifestã, ceea ce ascensioneazã.
În trecut Luna simboliza Yin-ul, iar Soarele Yang-ul. Femeia este Yin, bãrbatul este Yang, pãmântul este Yin, cerul este Yang.  Tot ceea ce este întunecat, ascuns vederii, ceea ce coboarã, ceea ce conţine, ceea ce se aflã în stare latentã, receptivitatea, toate acestea au caracter Yin. În schimb, ceea ce este luminos, aflat în exterior, ceea ce urcã, ceea ce este conţinut, ceea ce se manifestã, agresivitatea, ei bine, tot ce corespunde lucrurilor cu aceste trãsãturi are caracter Yang.
Yin                        Yang
Apã                          Foc
Feminin                 Masculin
Lunã                        Soare
Umbrã                    Strãlucire
Odihnã                    Activitate
Apus                        Rãsãrit
Nord                        Sud
Materie                  Energie
Dens                        Rarefiat
Intunecat              Luminos
Apã lichidã           Vapori
Sãmânţã                 Fruct
Formã                     Energie
Substanţial            Non-substanţial
Coborâre                Urcare
Dedesubt                Deasupra
Inconştient           Conştient
Interior                  Exterior
Natura Yin sau Yang a unui fenomen nu este absolutã, ci relativã. Aceastã relativitate se reflectã prin principiile de bazã ale teoriei Yin – Yang: „In mijlocul Yin-ului apare Yang-ul, Yang-ul activeazã Yin-ul”.
Opoziţia Yin – Yang : Opoziţia celor douã aspecte constã în capacitatea lor de a se lupta unul cu cealãlalt, controlându-se astfel reciproc. De exemplu, cãldura (Yang) poate înlãtura frigul (Yin), în timp ce frigul (Yin) face arşiţa (Yang) sã scadã.  Acest lucru se petrece şi în organismul uman, unde opoziţia Yin – Yang menţine echilibrul fiziologic. Dacã dintr-o cauzã oarecare, raportul normal Yin- Yang se modificã, apãrând un exces de Yin sau de Yang, se instaleazã starea de boalã, ca urmare a distrugerii balanţei fiziologice.
Interdependenţa Yin – Yang
Deşi Yin-ul şi Yang-ul sunt opuse, între ele existã în acelaşi timp şi o relaţie de interdependenţã. Yang-ul nu poate existã fãrã Yin, Yin-ul nu poate exista fãrã Yang. Yang-ul este condiţionat de existenţa Yin-ului şi invers.  „Yin-ul rãmâne ascuns în interior, pentru a acţiona ca un apãrãtor al Yang-ului, Yang-ul stã în afarã, acţionând ca un servitor al Yin-ului”.
În corpul omenesc, Yin-ul corespunde substanţelor nutritive, fluidelor corpului, în timp ce Yang-ul este caracterizat de activitãţile fiziologice, de energie. Conform principiului tocmai enunţat, fluidele corpului sunt cele care rãmân în interior, în timp ce activitãţile fiziologice se manifestã în exterior, mediind relaţia cu acesta.
Raportul de consum-alimentare dintre Yin şi Yang
Cele douã aspecte Yin – Yang cuprinse într-un fenomen nu sunt fixe, ci se aflã într-o permanentã relaţie de consum – alimentare. De exemplu, diverse activitãţi fiziologice (Yang) din organism consumã în mod necesar anumite substanţe nutritive (Yin). Acesta este procesul de consumare a Yin-ului pentru a genera Yang-ul şi reprezintã o schimbare cantitativã. În condiţii normale existã un echilibru al raportului de consum – alimentare. Dereglarea echilibrului va duce la un exces de Yin sau de Yang şi la apariţia bolii. Din punct de vedere calitativ, în anumite condiţii speciale poate apãrea un proces de intertransformare Yin – Yang.
„Yang-ul extrem produce în mod necesar Yin-ul, iar Yin-ul extrem produce în mod necesar Yang-ul,Frigul extrem va da naştere cãldurii, iar cãldura excesivã se va transforma în frig.” Un exemplu îl constituie starea febrilã. Cãldura excesivã care apare afecteazã energia de apãrare a corpului. Dacã febra persistã, la un moment dat va avea loc o scãdere bruscã a temperaturii, pulsul devine slab, apare paloarea şi rãcirea membrelor. În acest caz, Yang-ul s-a transformat în Yin.
Divizibilitatea infinitã a Yin-ului şi Yang-ului
Organele deţinãtoare de energie (rinichii, ficatul, inima, splina şi plãmânii) au caracter Yin. Dar, dintre aceste organe Yin, cele care se aflã în partea superioarã a corpului (inima şi plãmânii) au un caracter mai Yang – reprezintã Yang-ul Yin-ului -, în timp ce celelalte organe Yin, fiind situate în partea inferioarã a trunchiului au un caracter mai Yin – reprezintã Yin-ul Yin-ului -.


Aceste rânduri au fost preluate din cartea Maestrului Cezar Culda; „Medicina Tradiţională Chineză şi Qigong-ul Terapeutic”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu